Пиво,  Пить

В Україні може з’явитися власний пивний стиль

За допомогою спільноти Незалежні бровари України була відправлена заявка на реєстрацію локального стилю Ukrainian Golden Ale на розгляд міжнародної системи класифікації сортів пива (BJCP). Про це повідомила на своїй сторінці Лана Світанкова, амбасадор українського пива. 

Комісія буде розглядати заявку декілька місяців. А в Україні, на пивному конкурсі Hop Cup Ukraine Open Beer Awards новий стиль вже став окремою категорією оцінювання.

Справка

Голден ель був створений Дмитром Некрасовим і Василем Микуліним у 2009 році на Юзівській пивоварні (Донецьк, Україна). Після початку війни обидва автори мусили переїхати і почати варити пиво з нуля в інших місцях. Через популярність голден ель підхопили інші пивоварні, і стиль еволюціонував у свій сьогоднішній формат, який не є ані бельгійським, ані британським голден елем. Ініціатива з фіксації його саме українським голден елем почалася у 2021 році. 

Ukrainian Golden Ale – світле пиво помірної міцності, з вираженою солодовістю, і збалансованою, але помітною гіркотою, з легким ароматом фруктових чи пряних хмелів, ново- чи старосвітських, нейтральним чи стримано-фенольним дріжджовим профілем. Фінал скоріше сухий, з тривалим солодкуватим післясмаком. 

Зовнішній вигляд: колір від світло золотого до бурштинового. Залежно від зернового складу може бути досить прозорим, але нерідкою буде легка мутність. Біла піна від помірної до високої, середньої чи доброї стійкості.

Аромат: солодкий солодовий від помірно-низького до помірного, з нотами печива, карамелі, світлого меду. Хмелеві ноти від помірно-низьких до помірних, квіткові, пряні чи фруктові. Опціонними будуть незначні дріжджові феноли. Помітні алкогольні ноти відсутні. Якщо використано спеції, їх присутність акуратна. 

Смак: середня солодова насиченість, солодкий солодовий профіль з відтінками світлої карамелі, печива, тостів, баланс схиляється у солод, але він не заступає собою все. Хмельова гіркота від низької до середньої, може тягнутися у післясмаку. Хмелевий характер середній, фруктовий, квітковий чи пряний. Прийнятні незначні дріжджові фруктові естери (садові фрукти, апельсини) чи фенольні ноти. Легкий дотик коріандру (якщо використовується). Фінал від напівсухого до помірно сухого, з солодким, тривким карамельним смаком, який підтримує збалансована гіркота.

Типові складники: світлий чи пльзенський солод, подеколи з незначним додаванням пшениці, карамельні солоди. Опційно коріандр чи, зрідка, інші спеції. Пізнє додавання старо- чи новосвітських хмелів. Нейтральні дріжджі чи бельгійські штами зі стриманими фенолами. 

Порівняння з іншими стилями: міцніший, солодовіший, менш гіркий, ніж британський голден ель. Більш нейтральний дріжджовий характер, більше хмелю і залишкової солодкості, ніж у бельгійському золотому елі.

IBU 15 – 30 

EBC 10 – 22 

OG 16.1°P – 19.1°P

FG 5.1°P – 7.1°P

AВV 6.1% – 7.5%

Фото – Лани Світанкової

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *