![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Tasty-drive-1140x641.jpg)
Гастровесна 2022 в Одесі. Підсумки сезону
Здається, що весна нас оминула. 24 лютого, і… літо. Але, все ж таки, мабуть не треба її так ображати. Врешті решт весна була нашим випробуванням на стійкість. І ми це випробування витримали.
Звісно, з першими бомбовами ударами, одеські шеф кухарі, власники закладів, винороби та виробники продуктів відкрили свій фронт. Вони годували та годують ЗСУ, тероборону, переселенців, нужденних, збирають продуктові набори. Хтось зачинився і залишився, хтось зачинився на завжди і поїхав. Зараз в місті працює більшість закладів. В багатьох, правда, замітні значни зміни. Меню стало простішим, ціни – виросли. Але зараз відбувається щось інше, більш важливе та глобальне. Я не знаю, що конкретно, але зміни літають в повітрі. Саме тому виникло бажання зафіксувати основні моменти, свідками яких ми є. Тож я вирішила зібрати десятку основних подій одеського гастропростору весни 2022 року.
ЛЮДИ
1. Ксенія Амбер
Відома одеська шефіня успішно працює в Європі і зараз популяризує своєю працею українську кухню. Їй присвячено відразу три новини.
30 березня Ксенія Амбер стала першою українкою яка виступила на Madrid Fusion — найбільшому і найвпливовішому кулінарний конгрес світового масштабу. Ксенія закрила останній третій день форуму та приготувала борщ із білого сома та білих грибів. Детально про цю подію можна почитати тут.
З 10 по 14 травня разом із 12 шеф-кухарями з усього світу Ксенія відкрила та працювала в поп-ап ресторані Ristorante Europa в італійському Турині в рамках Євробачення.
26 травня Ксенія готувала на благодійній вечері в Мілані де збирали кошти для міжнародної гуманітарної організації World Central Kitchen, чиї кухарі готують для українських біженців третій місяць.
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/276238666_10216331188472207_941684516803005882_n-768x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/277780134_10216371677804415_8754769126483525505_n-820x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/279506065_10216485491049675_4000809457251091634_n-576x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/279809049_10216532653788714_6684592730036923721_n-1024x768.jpg)
2. Ніка Лозовоська
Ресторан Ніки Лозовської, відомий за межами Одеси, Dizyngoff, опинився в зоні, яка з першого дня війни закрили для відвідування. Тож, Ніка – стала ще одною одеситкою, яка під час війни опинилася в Європі та популяризує одеську кухню за кордоном.
8 травня в Château Barthélemy у Франції пройшла гала вечеря на підтримку України. За гастрономічну частину відповідала саме Ніка. Були презентовані блюда одескої кухні. Під час вечері організатори зібрали 10 000 євро.
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/278563901_10225573744037936_4650067823079816742_n-821x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/280709599_5018395161559561_4485216016379155408_n-682x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/280949804_10225404170482881_8434371130964924443_n-682x1024.jpg)
3. Ілля Васютинський
Ще один одеський кухар підкорює серця французької публіки. 16 річний Ілля Васютинський виступив на благодійній вечері в Ліоні і приготував “неймовірного” оселедця під шубою.
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/281937197_5173604582675044_7659618222545142291_n.jpg)
ІНІЦИАТИВИ
4. Українці дякують
28 травня одеситка Оксана Бублікова ініціювала та провела акцію “Українці дякують”. Разом із командою вона напекла 10000 пряників, які дарували у Варшаві полякам в знак вдячності за все. Такі акції планується провести в Бухаресті та Кишиневі.
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/284895493_5221658007920782_2898542897846360136_n-1024x682.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/284955789_5221660801253836_8336458113188124998_n-1024x682.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/284961320_5221656007920982_4306529428955362853_n-682x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/285017449_5221656867920896_1629261932090116480_n-1024x682.jpg)
5. Проект Palyanytsya Bake for Ukraine
Тим часом в Берліні почав працювати проект Palyanytsya Bake for Ukraine створений пекарями: одеситом, який вже тривалий час проживає в Братиславі – Миколою Невревим, одеситкою, яка живе у Лондоні Марією Каленською та берлінською фуд ентузіасткою Ольгою Граф. Учасники проекта випікають паляниці і продають їх на берлінському ринку. В травні вони випікали хліб, який замовили для подачі під час саміту G7. Виручені кошти передають на потреби невеликих пекарен в Україні.
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/276169963_5113688105332840_3633293654853574856_n-1024x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/276175721_5578548772158754_1835360502340473858_n-682x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/277531320_5578548845492080_4650508677014345070_n-682x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/277230396_5578548365492128_446567422472796949_n.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/279572433_10228230829938629_511025615393000074_n-792x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/279321789_10228230831858677_1197863839299403523_n-768x1024.jpg)
ПОДІЇ
8. Бессарабскі вина в Європі
В середині травня Бессарабські вина Villa Tinta Винхол Оксамитне та my Wine Едуарда Городецького були представлені на об’єднаному стенді на винній виставці ProWine в Дюссельдорфі. В той же час винороб Валерій Петров (виноробня у селі Струмок) в рамках проекта Slow Food Ukraine представив свої органічні вина в Парижі.
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/280802184_2614788931988682_3255797064038792859_n.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/281782754_1290975261429694_2759582163646891296_n.jpg)
7. Гості
Наприкінці травня Одесу відвідав Jose Anders (Хосе Андерс), засновник World Central Kitchen, організації яка годує нужденних в країнах світу. Він приїхав не один а разом із іншими шефами, руху Шефи проти війни. Зараз кухарі активно працюють в Україні. Одеські шефи активно співпрацюють із цією організацією. Шеф Віктор Тітов написав після спілкування із Хосе наступне:
После нескольких дней общения я понял, что общаюсь с одним из величайших людей планеты!!! Он готов поделится едой с каждым нуждающимся, он очень искренний и добрый. Такие люди меняют общество вокруг себя. Я горжусь, что знаком с Хосе и его командой!
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/284372517_4436872599749166_6822405737650467620_n-1024x768.jpg)
ВІДКРИТТЯ
Гастрономічний проект “Карась та Качка” відкрився в березні у форматі “таємне місце для своїх”. До цього команда існувала у форматі “ресторан на виїзді”. Але із початком російської агресії було вирішено зупинитися на постійній локації. Цим місцем виявилась кухня колишньої доставки в підвалі нетуристичного куточка в центрі міста. Це суто сімейна справа. Адже на кухні працюють два друга – Сергій Поляничко, за сумісництвом – художник та чоловік Ольги Балабанової, ідейної вдохновительки проекту та Генадій Соломін. Булочки для бургерів випікає Оліна мама у себе вдома. Особисто для мене, ця історія про абсолютну віру в ЗСУ та нашу Перемогу, а також радість, що в нас з’являються, нарешті, саме такі сімейні заклади “для своїх”.
Після двох місяців існування команда вирішила проводити у закладі тематичні вечері-гастромандри, особливі дні (наприклад, день качної ніжки) та квартирники.
Адреса: Успенська 115/117
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/283774728_154197267114571_8971854250633101523_n-724x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.25.15.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.25.29.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.24.47.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.26.02-1024x762.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.26.27-1024x761.png)
Олексій Дмітрієв завершив розпочатий ще в минулому році ремонт в новому Крем-кафе (ЖК Чудо-місто) та відкрив, нарешті, заклад для відвідувачів. Формат– кафе для жителів ЖК та друзів із декількома видами фірмових Шу з актуальними сезонними начинками та сніданками. Окрім цього, команда встигає годувати місцеву ТРО. А ще, 11 травня Крем-кафе з’явилося і в Берліні.
Адреса: Середньофонтанська, 19/а
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/163904080_131028949025767_3018556237690826748_n-819x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/277304222_384874676974525_2981945553130032144_n-819x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/276170487_395839602544699_6049971150344236762_n-820x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/278471503_397927955669197_8725429367747514440_n-820x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/283924144_426595086135817_7111697367561660747_n-820x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/285982181_432259798902679_6227091598932720268_n-819x1024.jpg)
10. Shelter
Слоган “Почув тривогу – біжи в Shelter” не дивує, адже заклад розташований у подвалі на розі Катеринінської та Троїцької. Shelter – надзвичайно актуальна ідея засновників відомого клубу TrueMan. Формат – клуб із живою музикою та танцями у безпечному місці. Але є ще і столики біля закладу на вулиці. В більшості страв меню використовується курятиня – бургери, сковорідки, курча табака, курячий бульйон з локшиною (100 грн), в’ялені курячі слайси. Салат Арестович, звісно ж, з куркою (170 грн), а не з язиком, як я відразу подумала. Із не куриці є дві позиції бургерів із телячою котлетою Черчіль (190 грн) і Дабл Черчіль (250 грн) та Сендвіч з беконом (150 грн). Інші страви носять не менш сучасні назви: Сковорідка як у Кім (170 грн), Сковорідка я у Кім 2.0 (170 грн), АН-225 “Мрія” (250 грн).
Адреса: Катеринінська, 48
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.26.49.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.27.37.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.27.07-1024x447.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.27.24.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/Снимок-экрана-2022-06-07-в-01.27.59.png)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/06/283991323_334604058800883_172568412308542398_n-1024x1024.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2022/07/Tasty-drive-75x75.jpg)

Вам також може сподобатись
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/04/evgenij-klopotenko-2-500x380.jpg)
Евгений Клопотенко: человек борща
26.04.2021![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/Tasty-drive-500x380.jpg)
Новости Долины Фрумушика
07.11.2021![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2019/06/лисий-хвост-500x380.png)