Вино,  Пить

Вилківський виноград “Новак” увійшов до Атласу унікальних продуктів України

П’ять продуктів Української Бессарабії увійшли до Атласу “Ковчег Смаку України”, який було представлено в Києві 22 вересня. Серед них був і вилківський виноград Новак. Про це повідомляється на ФБ сторінці проєкту «Культурна демократія».

Атлас “Ковчег смаку України” – один із проєктів Slow Food Ukraine, організації, члени якої пропагандують повільне споживання, та збереження місцевих сортів, традиційних локальних продуктів. Цей рух виник тридцять років тому в Італії і розповсюджується по всьому світові. До українського Атласу увійшло 60 продуктів з різних куточків країни, які пройшли суворий відбір експертів. Керівник експертної ради в Україні Олена Мотузенко особисто та команда експертів дослідили та прописали десятки пунктів щодо органолептичного, економічного, соціального та культурного значення кожного продукту, породи чи сорту рослин!

Чому це так важливо? Тому що ці продукти, в їх числі і вилківський Новак, отримують друге життя. Вони стануть локальними брендами, об‘єктами гастрономічної спадщини, гастрономічної дипломатії та гастротуризму. Шефи Альянсу кухарів Slow food знайдуть нове життя для цих продуктів у меню своїх ресторанів. Для Вилківської ОТГ це шанс популяризувати гастротуризм у власній громаді на основі більш глибоко вивчення «Новака», проведення фестивалів, конференцій, створення власного винного маршруту. Чи використає громада цю можливість?

Якщо заглибитися в історію, то ми дізнаємось, що Новак – це виноград сорту “Ноа”, ізабельної групи. Але з часом місцеві жителі перетворили його на “Новак”. Так воно й прижилось. І ароматне вино, яке виготовляють з цього сорту має однойменну назву. Ця лоза потрапила до нас із Франції ще у XIX cт. Ніде більше вона не прижилася. А ось песчасні грунти та дунайський мул благотворно вплинули на укорінення цього сорту на числених дунайських островах. Майже в кожному дворі господарі мають свій рецепт найкращого вина.

Цікаво тут перевіряють вино на цукор: у відро із вичавленим соком кладуть яйце. Якщо воно спливає, значить цукру вистачає і напій можна розливати по бочках. Якщо яйце потонуло, то треба додати ще. За 40 днів можна куштувати молоде вино. Воно, до речі може бути і червоним і білим. Але смак його неодмінно буде багатим, оксамитовим та полуничний післясмак. Справжній винний спеціалітет!

Відоме на всю Європу вино “Вінок Дунаю” виготовляли саме із цього винограду. До речі, з винограду виготовляють не лише вино, а ще й натуральний сік – справжня вітамінна бомба!

Довідка: “Ковчег смаку” – це “Червона книга” для зникаючих видів гастрономічних традицій та порід, його було засновано у 1996 році в Італії. 15 квітня була підписана угода про те, що за підтримки університету гастрономічних наук Полєнцо, університету Венеції і університету Шевченко в Україні буде створений український “Ковчег смаку”.

Фото сайт Бессарабочка

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *