![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/245019674_165790729081169_4733049808379945549_n.jpg)
Вилківський виноград “Новак” увійшов до Атласу унікальних продуктів України
П’ять продуктів Української Бессарабії увійшли до Атласу “Ковчег Смаку України”, який було представлено в Києві 22 вересня. Серед них був і вилківський виноград Новак. Про це повідомляється на ФБ сторінці проєкту “Культурна демократія”.
Атлас “Ковчег смаку України” – один із проєктів Slow Food Ukraine, організації, члени якої пропагандують повільне споживання, та збереження місцевих сортів, традиційних локальних продуктів. Цей рух виник тридцять років тому в Італії і розповсюджується по всьому світові. До українського Атласу увійшло 60 продуктів з різних куточків країни, які пройшли суворий відбір експертів. Керівник експертної ради в Україні Олена Мотузенко особисто та команда експертів дослідили та прописали десятки пунктів щодо органолептичного, економічного, соціального та культурного значення кожного продукту, породи чи сорту рослин!
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/novak.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/lodka.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/terebilka.jpg)
Чому це так важливо? Тому що ці продукти, в їх числі і вилківський Новак, отримують друге життя. Вони стануть локальними брендами, об‘єктами гастрономічної спадщини, гастрономічної дипломатії та гастротуризму. Шефи Альянсу кухарів Slow food знайдуть нове життя для цих продуктів у меню своїх ресторанів. Для Вилківської ОТГ це шанс популяризувати гастротуризм у власній громаді на основі більш глибоко вивчення “Новака”, проведення фестивалів, конференцій, створення власного винного маршруту. Чи використає громада цю можливість?
Якщо заглибитися в історію, то ми дізнаємось, що Новак виготовляється із технічного сорту Ізабелла. Песчані грунти та дунайський мул благотворно вплинули на укорінення цього сорту на числених дунайських островах. Майже в кожному дворі господарі мають свій рецепт найкращого вина.
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/245152411_165790752414500_7401553368981235279_n-1.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/cok.jpg)
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/11/245271538_165790755747833_6355691615922088567_n.jpg)
Цікаво тут перевіряють вино на цукор: у відро із вичавленим соком кладуть яйце. Якщо воно спливає, значить цукру вистачає і напій можна розливати по бочках. Якщо яйце потонуло, то треба додати ще. За 40 днів можна куштувати молоде вино. Воно, до речі може бути і червоним і білим. Але смак його неодмінно буде багатим, оксамитовим та полуничний післясмак. Справжній винний спеціалітет!
Відоме на всю Європу вино “Вінок Дунаю” виготовляли саме із цього винограду. До речі, з винограду виготовляють не лише вино, а ще й натуральний сік – вітамінну бомбу!
Довідка: “Ковчег смаку” – це “Червона книга” для зникаючих видів гастрономічних традицій та порід, його було засновано у 1996 році в Італії. 15 квітня була підписана угода про те, що за підтримки університету гастрономічних наук Полєнцо, університету Венеції і університету Шевченко в Україні буде створений український “Ковчег смаку”.
Фото сайт Бессарабочка
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2021/10/11076947e16bd02f5382ee9c00e688e9-75x75.jpg)
Яйца во всемирной истории живописи
Вам також може сподобатись
![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2019/07/Tasty-drive-3-500x380.png)
Шабо. Квеври. Шардоне
04.07.2019![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2019/06/лисий-хвост-500x380.png)
Вы когда-то держали в руке лисий хвост?
26.06.2019![](http://www.tasty-drive.in.ua/wp-content/uploads/2019/10/ткрытая-дегустация-500x380.png)
коментарі 2
Геннадий
Уважаемый автор. Перед тем как писать про вилковский виноград сорта ” Конкорд”, который вы назвали Ноа, хотя правильное его название “Галбена Ноу” и это белый сорт винограда и он в Вилково не растёт, вы бы прозодировали хоть что-то про сорта винограда. В Вилково традиционно растёт три вида винограда. Два черных, а вернее темно-фиолетовых и один белый. К черным сортам винограда относяться технический сорт “Конкорд” и ” Изобелла”, а к белому сорту, неудачный результат скрещивания “Совиньон Блан” с “Шенен Блан”. Который не получил своего распространения из-за низкой урожайности и условиям произростания на “мокрых” почвах. А название “Новак” вино и естественно потом виногдад, получили от того, что с середины сентября по середину октября, в зависимости от сорта черного винограда “Изобелла” поздний виноград, вилковчане делали уже новое вино. И когда встречались мужщины и обсуждали, где и у кого хорошее вино, то они обычно спрашивали “новак” или нет, т. е. новое вино или ещё старое. От того и пошло такое название.
С Уважением к Вам!
Вилковчанин в V поколении.
tastyadmin
Спасибо вам за замечание. Вы знаете, я действительно не знакома с вилковским виноделием так досконально как вы. И благодаря вам немного расширила горизонт в этом вопросе. Я поняла, почему запуталась – множество источников пишут именно о связи Новака и Ноа. Очень жаль, что по этой теме тяжело найти проверенные материалы.